Witaminy i pierwiastki wspierające odporność

2 min reading time

Zdrowie jest najcenniejszym darem. Bez niego trudniej jest osiągać inne cele. Dbajmy o zdrowie każdego dnia. Zima to okres przeziębień i grypy dlatego warto zatroszczyć się o odporność. Silny system immunologiczny chroni nas przed infekcjami lub skraca czas choroby i obniża ryzyko powikłań. Kluczowym elementem odporności jest zdrowa mikroflora jelitowa, która wspiera układ odpornościowy.

Witaminy i pierwiastki wspierające odporność:

  • WITAMINA C : silnie antyoksydacyjna- chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników

Przykładowe źródła:

– czarna porzeczka ( 182,6 mg/100g),

– liście pietruszki(177,7 mg/100g),

– czerwona papryka ( 144,0 mg/100g),

– truskawki (66,0 mg/100g),

– cytryna (50,0 mg/100g)

  • WITAMINA D wspomaga tworzenie immunoglobulin – przeciwciał odpornościowych.

Wspiera procesy bakteriobójcze i przeciwwirusowe.

– W 80% źródłem Wit. D jest synteza skórna, zachodząca przez ekspozycję na promienie słoneczne.

Niestety w okresie jesienno – zimowym słońca w naszej strefie jest mało. Warto sprawdzić poziom Wit. D w organizmie i w razie niedoborów suplementować.

– produkty spożywcze: tłuszcze rybie i ssaków morskich (tran), jaja, mleko, masło, sery,

  • CYNK: przyspiesza dojrzewanie limfocytów T, komórek odpowiedzialnych za odporność.

Działa antyoksydacyjnie na wolne rodniki, wspomaga ochronę dróg oddechowych.

Przykładowe źródła: pestki dyni, słonecznik, nerkowce, sezam, kakao, wątroba

  • SELEN: chroni komórki przed wolnymi rodnikami, działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność

Wchłanialność tego pierwiastka poprawia np. Wit.C

Przykładowe źródła: mięso (wołowina, indyk), łosoś, tuńczyk, jaja, przetwory mleczne, orzechy brazylijskie, czosnek

Oto kilka propozycji napojów na wzmocnienie odporności, aby organizm lepiej bronił się przed otaczającymi nas wirusami, bakteriami i innymi patogenami.

Napary:

– imbir + goździki+ + cytryna

– liście laurowe + cytryna

Napoje fermentowane:

-Sok z kiszonych buraków

-Przetwory mleczne: jogurt, kefir, zsiadłe mleko

Soki:

-Sok z jarmużu i pomarańczy

-Sok z natki pietruszki z pomarańczą

Jadłospis przygotowany przez dietetyka zapewni zbilansowaną dietę, wspomagającą odporność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *